De dubbele nationaliteit van een staatssecretaris

Gisteren publiceerde het ND een stuk onder de titel „PVV valt over dubbel paspoort” waarop ik graag het onderstaande wil schrijven.

Wilders lijdt in zijn opwinding over de dubbele nationaliteit van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten aan twee soorten verwarring. Ten eerste is de staat geen voetbalclub en loyaliteit iets anders dan fan-zijn-van. Ieder mens heeft een groot aantal loyaliteiten: aan familie, werk, kerk en andere verbanden, maar men kan niet tegelijk fan zijn van Ajax en Feyenoord. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gevraagd om te kiezen tussen loyaliteiten. Bijvoorbeeld moeten de kinderen bij een scheiding kiezen tussen hun loyaliteit aan de vader en hun loyaliteit aan de moeder. Willen we ook mevrouw Veldhuijzen van Zanten laten kiezen tussen haar Zweedse vader en haar Nederlandse moeder?

Ten tweede is er een verschil tussen nationaliteit en loyaliteit. Mevrouw Veldhuijzen van Zanten heeft een Zweedse vader, is in Göteborg geboren en heeft er gewoond. Zij heeft daar (hopelijk mooie) ervaringen opgedaan – en die kunnen met geen enkele maatregel worden teruggedraaid. Ook niet met het afnemen van een nationaliteit; daarom maakt het verlies van nationaliteit haar loyaliteit aan Zweden (als u die onherroepelijke ervaringen zo wilt noemen) niet kleiner. Het maakt hoogstens haar loyaliteit aan Nederland kleiner, omdat het als een afstotende ervaring met Nederland aanvoelt.

Nederland kan de historisch gegroeide band tussen mevrouw Veldhuijzen van Zanten en Zweden weinig beïnvloeden. Wat Nederland wel kan, is haar band met Nederland verzwakken of versterken. Het eerste door haar onprettige herinneringen te geven, het tweede door haar opbouwende contacten of een eervolle positie in Nederland te bezorgen. Laten we dat dan vooral doen.

Oktober 2010, David N. Jansen